Gáztöltés

Mi is az a gáztöltés és mire is jó?

A gépjárművel történő optimális közlekedéshez nagyon sok mindennek kell megfelelően együtt működnie. Ilyen paraméter többek között a megfelelő gumiabroncs, illetve a benne uralkodó, megfelelő mértékű nyomás megléte is. Az esetek nagyon nagy százalékában levegőt használunk a megfelelő nyomás beállítására.

Az utóbbi időben azonban megjelent a szolgáltatók palettáján az ún. gáztöltés vagy gázfújás, amely lényege, hogy a levegő helyett nitrogéngázzal biztosítják a megfelelő nyomást a gumiabroncsban. Hogy miért is előnyös ez a technológia? Az alábbiakban felsorolunk pár indokot.

  • A nitrogénnel feltöltött gumiabroncs állandó nyomást biztosít, szemben a levegővel felfújt abroncsokkal. Ennek oka abban keresendő, hogy a levegő oxigéntartalma rövidebb idő alatt diffundál át a teljesen sértetlen gumiköpenyen mint a nitrogén, így a nitrogénnel töltött gumi hosszabb ideig képes a beállított nyomást megtartani.
  • A gumiabroncsba bediffundáló oxigén kémiai reakcióba lép a gumi anyagával, amely a gumi rugalmasságának csökkenését eredményezheti, ez pedig a gumiabroncs élettartamát rövidítheti meg.
  • A sűrített levegő minden esetben nagy mennyiségű vízgőzt is tartalmaz, amely hőingadozásokhoz, majd nyomáskülönbségek kialakulásához vezethet, valamint a köpenyen belüli térben akár korróziót is okozhat, amely például a szelep öregedését jelentheti. Ezért a nitrogénnel töltött gumiabronccsal való közlekedés nagyobb menetstabilitást, menetbiztonságot, valamint üzemanyag-megtakarítást eredményezhet.
  • A nitrogénnel töltött gumiabroncsok kevésbé melegednek fel (akár 10-20 százalékkal alacsonyabb az üzemi hőmérséklet), mint a levegővel töltött abroncsok.

FIGYELEM: A nitrogénes gáztöltés nem helyettesítheti a rendszeres nyomásellenőrzést, mert a defekt és a gázszivárgás lehetősége továbbra is fennáll.

Gáztöltés szolgáltatás árak Ft/kerék

Gáztöltés/kerék   1.000